Joululahjat netistä – neljä tarinaa joululahjoista

On kolea joulukuinen torstai-ilta. Taivaalta putoilee suuria märkiä lumihiutaleita, jotka kerääntyvät kadulle loskaksi. Tuulenpuuskat heiluttavat jouluvaloja ja liimaavat lumihiutaleet eri suuntiin kiiruhtavien ihmisten kasvoille ja autojen tuulilaseihin. Jouluaattoon on tasan viikko.

 

Joulukuva4 Joulukuva5

 

Eräs keskustan kaduilla puolijuoksua etenevistä kulkijoista on Heikki. Hän on lähtenyt toimistolta hieman aiemmin ehtiäkseen hankkia joululahjat tavanomaisen kauppareissunsa yhteydessä. Valitettavasti monella muulla näyttää olevan sama ajatus: niin kadut kuin kaupatkin ovat tupaten täynnä ihmisiä. Heikillä on tapana hankkia lahjat lähellä jouluaattoa. Lahjojen suunnittelu viikkoja etukäteen ei häneltä vain onnistu, vaan joulu tulee joka vuosi jotenkin yllättävän nopeasti. Hyvänä puolena lähellä joulua shoppailussa on, että joissakin kaupoissa alennusmyynnit ovat jo alkaneet.

Koruliikkeestä Heikki sai onneksi vaimolle varman lahjan ilman älyttömän pitkää jonotusta. Isälle suunniteltu, alennuslehtisestä bongattu lompakko oli harmi kyllä myyty jo loppuun. Äidille ja papallekin pitäisi keksiä jotakin. Heikki miettii, että monen vuoden kokemuksella ei pitäisi olla yllätys, etteivät aivot keksi hyviä joululahjaideoita kiireessä ja nälkäisenä. Heikki luovii tiensä sisustusliikkeeseen. Sisällä on lämmin, märkä toppatakki hiostaa ja Heikin valtaa ärtymys. Myyjän palvelua odottaa kymmenkunta asiakasta. Kunhan nyt jotakin valitsen, rauhoittelee Heikki itseään. Ajatus on tärkein. Ja ainahan joululahjat voi vaihtaa, jos kuitit ovat tallella.
Joulukuva3

Terttu katselee keittiön ikkunasta pihatielle kasaantuvaa loskaa. Tertun mies Martti on lähtenyt kuoroharjoituksiin, joten Terttu päättää käyttää illan joululahjojen paketointiin. Tertun mielestä joululahjojen hankkiminen on hieman stressaavaa, joten hän on vuosikymmenten saatossa kehittänyt ennakoivan joululahjastrategian: Terttu on liikkeellä jo alkuvuodesta. Hän pitää silmänsä auki alennusmyynneissä ja myyjäisissä. Aina kun silmiin osuu sopiva lahja jollekin läheiselle, Terttu ostaa sen. Toisinaan Terttu innostuu virkkaamaan tai kutomaan pehmeitä lahjoja. Usein Tertun joululahjat on hankittu jo syyskuuhun mennessä. Paketoida hän ei kuitenkaan uskalla kuin vasta hieman ennen joulua, jottei unohtaisi pakettien sisältöä jouluun mennessä.

Lahjojen hankkiminen hyvissä ajoin säästää Terttua joulunaluskiireiltä. Joskus strategia ei kuitenkaan toimi: viime vuonna Terttu oli hankkinut tyttärelleen espressokeittiminen jo kevään alennusmyynnistä. Lahja olisi selvästi ollut mieleinen, sillä tytär ehti ostaa samaisen keittimen itselleen syksyllä. Koska kauan aikaa sitten ostettujen tavaroiden vaihto ei onnistu, Terttu kiikutti keittimen kirpputorille ja alkoi etsiä tyttärelleen uutta lahjaa. Tänä vuonna vastaavaa ei onneksi vielä ole sattunut. Terttu käärii paperiin pojanpojalleen keväällä neulomansa puseron ja toivoo, ettei poika ole jo kasvanut koosta ulos.
Joulukuva1

Ari on tyytyväinen itseensä ja tämän vuoden lahjojenhankintaoperaatioonsa. Tai no, ainakin osittain tyytyväinen. Tänä syksynä Ari on tilannut kaikki joululahjat netistä. Lähimpään kaupunkiin on matkaa, eikä Aria muutenkaan kiinnosta kauppojen ruuhkissa kiertely. Lahjojen valinta kävi nopeasti kotisohvalta käsin, ja valinnanvaraa riitti: ostoskoriin kertyi vaatteita, pulkka, kirjoja ja torkkupeittoja. Valitettavasti Ari ei kuitenkaan osannut ajatella, että lahjat olisi pitänyt tilata ehkä jo lokakuussa välttääkseen jonottamisen postissa. Jotkut lahjat onneksi pystyi hakemaan hieman lähempää pakettiautomaatista, mutta ainakaan pulkka ei olisi sen lokeroihin mahtunut.

Postin vuoronumerot etenevät vähitellen. Ari miettii edessä olevaa automatkaa räntäsateisessa pimeydessä. Vielä on edessä toinenkin reissu postiin ennen joulua, sillä yksi paketeista ei vielä ole saapunut. Mahtaakohan se ehtiä jouluaatoksi?
Joulukuva2

Vauva on juuri nukahtanut lyhyille päiväunilleen, eikä Heikki ole vielä palannut kauppareissultaan. Ulkona vinkuva tuuli kuuluu sisälle asti. Karoliina tuumaa, että nyt on juuri sopiva aika hankkia joululahjat. Hän lämmittää mukillisen glögiä, sytyttää kynttilöitä olohuoneen pöydälle ja avaa läppärin.

Vaihtoehtoja on runsaasti, mutta rajaus- ja hakumahdollisuuksien avulla sopivat lahjat löytyvät helposti. Siskolle kiipeilyelämys, isälle ja äidille kahvitasting ja kummipojalle retki kotieläinpihalle. Heikille ehdottomasti jotakin rentouttavaa, niin stressaantunut mies on aina loppuvuodesta. Ehkä yhteinen kylpyläpäivä, jos vauvan saisi siskolle hoitoon? Karoliina tulostaa vanhempiensa ja Heikin lahjakortit ja sulkee ne joulunpunaisiin kirjekuoriin. Kummipojalle lahjapakettien avaaminen on tärkeä osa joulunviettoa, joten Karoliina käärii hänen lahjakorttinsa pakettiin karkkirasian kanssa. Aasiassa reppureissaamassa oleva sisko saa lahjansa jouluaattona sähköpostiinsa.

Vauva kuuluu heräilevän makuuhuoneessa. Karoliina hörppää loput glögistään ja toteaa mielessään, että jouluvalmisteluissa on kyllä mukavaa tunnelmaa.

Tuuli

Tuuli

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s