Joululahjat netistä – huomioi nämä asiat!

Suomalaiset ovat jo tottuneita nettishoppaajia, ja yhä useampi onkin viime vuosina päättänyt helppouden ja jonojen välttämisen takia hoitaa jouluostoksensa internetissä. Päätös onkin usein viisas, mutta joitakin asioita kannattaa pitää mielessä.

joululahjat netistä

Nettikaupan maailmassa pätee sama vanha lainalaisuus kuin kivijalkakaupassakin: jos tarjous näyttää liian hyvältä ollakseen totta, se myös luultavasti on sitä. Uusia merkkivaatteita ei saa netistä 75 % edullisemmin, vaan useimmiten tämänkaltaisissa ”superedullisissa” nettikaupoissa myydään piraatteja, tuoteväärennöksiä. Pahimmassa tapauksessa tuotetta ei edes olemassa vaikka luottokorttiasi veloitetaankin. Yleensä luotettavista nettikaupoista löytyy tietoa kauppasivujen ulkopuoleltakin, käyttäjäarvosteluja jne. Yksi tunnusmerkki epäluotettavissa nettikaupoissa on puutteellinen suomen kieli. Käännös on tehty hätäisesti ja epäammattimaisesti tai käytetty suoraan konekääntäjää. Toki on muistettava etteivät kaikki isot ja luotettavatkaan toimijat, esimerkiksi Amazon, ylläpidä suomenkielisiä sivuja laisinkaan. Tällöin asiakaspalveluakaan ei kannata odottaa saavansa suomeksi. Myös kotimaisilla verkkopankkitunnuksilla maksaminen onnistuu ulkomaisissa verkkokaupoissa vielä hyvin harvoin.

Kannattaa myös ottaa selvää toimitusajoista. Joulun alla nettikauppojen liiketoiminta vilkastuu ja tilausten määrä moninkertaistuu. Varsinkin Euroopan ulkopuolelta tilatessa pitää olla erityisen tarkkana. Jouluruuhka asettaa myös kuljetusyhtiöille omat paineensa. Myös tullin käytännöistä esimerkiksi arvonlisäveron suhteen on suositeltavaa ottaa selvää. Halvalta vaikuttaneeseen tuotteeseen saattaa veron myötä muodostua yllättävän paljon lisähintaa. Näiden sudenkuoppien välttämiseksi yksi hyvä vaihtoehto voi olla aineeton lahja: lahjakortti, lahjoitus saajan nimissä, lehtitilaus… Esimerkiksi kotimainen ElämysLahjat.fi tarjoaa valikoiman lahjaideoita, joiden kanssa ei tarvitse tuskailla toimitusaikatauluista, vaan ne voi halutessaan perinteisen lahjakortin sijasta saada sähköpostitse välittömästi.

Elektroniikka on jo pitkään ollut suomalaisten nettiostosten kärjessä, eikä joulu tee tähän poikkeusta. Miettimisen arvoista on kuitenkin, haluatko todella kasvattaa lahjan saajan tavaravuorta? Kenties aineeton lahja voisi olla piristävä poikkeus, jota lahjan saaja muistelee lämmöllä vielä vuosien päästäkin. Kirpputorit ympäri Suomen ovat täynnä ilmankostuttimia ja leipäkoneita, jotka on annettu kauniiseen paperiin käärittynä hyvää tarkoittaen. Parin käyttökerran jälkeen ne ovat kuitenkin jääneet kaapin perukoille pölyä keräämään, ja nyt niistä pitäisi päästä eroon. Hädin tuskin muistamme, kuka moisen vekottimen on meille joskus kärrännyt.

Hyvää joulukuun alkua!

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s